Juju nakit

Vjenčano prstenje - vodič kroz kupnju

Vjenčano prstenje nosit ćete čitav život, zato je potrebno dobro razmisliti kakve ćete prstene odabrati. Bez obzira na to da li vam se više sviđa tradicionalno vjenčano prstenje (verice,vitice, burme)  ili želite prstenje suvremenijeg dizajna, pročitajte naše savjete kako biste napravili savršen odabir.

Značenje vjenčanog prstenja

Vjenčano prstenje postoji od vremena drevnog Egipta. Ono simbolizira ljubav, vjernost i odanost vjenčanog para. Međusobno stavljanje prstena na ruku vaše voljene osobe na dan vjenčanja slavi vaš zavjet i želju da s njom provedete vječnost.

Vjenčani prsten  u različitim dijelovima hrtvatske nazivamo još se naziva i burma ili vitica, ering.

Vrste metala vjenčanog prstenja

U davno doba vjenčano je prstenje rađeno od željeza. S vremenom, ono se počelo izrađivati od zlata, a također se ugrađivalo i drago kamenje.

U zlatarni Koci posvećeni smo izradi vjenčanog prstenja vrhunske kvalitete  za koje doživotno garantiramo. Kod odabira vrste metala za vaše vjenčane prstene preporučamo ono što je u skladu sa estetskim preferncijama, odabirom boje metala, i simboličkom doživljavaju plementiog metala. 14 karatno zlato (585/000) je standard koji u svakom pogledu udovoljava zahtijevima plemenitosti, podatnosti za izradu i nošenje, a omogućava i prekrasni spektar boja zlata (žutu, bijelu, rose gold ili rose). Ponekad je odabir stavljen na 18kt zlato radi većeg udjela čisto zlata u leguri, a što se tiče plemenitosti i najvećeg udjela čistog plementog metala (kod nakita bijele boje) tada je platina vrhunski odabir. No, koju god od ovih mogućnosti odabrali, sve ove legure odlikuju se vrhunskom izdržljivošću, kakvoćom, trajnom ljepotom i mogućnosti održavanja. 

Ponekad, koristi ste za izradu vjenčanog prstenja i srebro, koje je po svojim obilježjima dosta osjetljivije i manje je postojano (mehanički osjetljivije, te patinira), no također ima obilježje plemenitih metala da ga se uz prikladan odabir modela može dobro održavati.

Kako odabrati materijal za vjenčano prstenje?

Materijal treba odražavati karakter mladenaca, a ako se radi u zlatu bilo koje boje ili platini tada se ne može pogriješiti sa izborom. Ponekad imamo upite za izradu prstena u srebru, no kako je srebro dosta mekši materijal, to obično ne preporučamo, osim ako postoje neki posebni razlozi za odabir srebra kao materijala izrade.

Žuto zlato

Vjenčano prstenje najčešće  izrađujemo od 14-karatnog žutog zlata. Ono se sastoji od 58,5% udjela čistog zlata. Smatramo da kao takvo predstavlja optimalan omjer koja osigurava i plemenitost i nosivost vjenčanih prstena.

Izrađujemo također vjenčano prstenje od 18-karatnog žutog zlata (kao i ostalih boja zlata), no u današnje vrijeme visoke vrijednosti zlata, smatarmo ga ekonomski manje opravdanim izborom, iako ga obilježava veći udio čiste plemenite kovine.

Bijelo zlato

Prva asocijacija na pojam zlata je dakako sjajna žuta, narančasto žuta – “zlatna” boja. Danas, za razliku od mnogih godina ranije (unazad desetak godina i prije), bijelo zlato u nakitu ili dominira ili je barem jednako čest izbor vrste zlata od koje je nakit sačinjen. I dok se nakit od bijelog zlata podrazumijeva kao uobičajen, još uvijek se javljaju određene nedoumice oko toga što bijelo zlato ustvari jest.

Bijelom zlatu bjelinu daje onaj preostali dio predmeta koji nije čisto zlato. Taj dio je legura metala koja je u takvom odnosu da da zlatu daje bijelu boju, iako za boju bijelog zlata možemo reći da je ustvari sivkasto bijela ili bijeložućkasta ovisno o konkretnoj leguri tj. doživljaju boje.

Nakit  od bijelog zlata, uprkos nešto zahtjevnijoj završnoj obradi ima cijenu kao i drugi nakit iste ćistoće zlata.  Tako će isti komad nakita u bijelom zlatu koštati isto kao i neki drugi komad nakita u žutom ili crvenom zlatu.

Višebojno vjenčano prstenje

Vjenčano prstenje ovog tipa kombinacija je dvije ili više vrsta zlata (žuto, bijelo, crveno). Ono se svojim dizajnom posebno razlikuje u odnosu na tradicionalno. Izrada je složenija, a rezultat su prsteni koji posebno privlače pogled.

Platina

Platinu se često brka sa bijelim zlatom. Ona je metal za sebe, prirodno bijele boje. Zbog njene velike gustoće i specifične težine, prstenje od platine težit će upola više od zlatnog.

Srebro

Srebrno vjenčano prstenje izgleda jednako lijepo kao i modeli napravljeni od zlata, a pristupačnije je po svojim cijenama. Izrađuju se od srebra 925.

Dijamanti - da li se ugrađuju u vjenčano prstenje?

Mnogi modeli našeg vjenčanog prstenja imaju ugrađene briljante. Sjajan primjer je ženski vjenčani prsten er-374 u eternity verziji sa briljantima ugrađenim duž čitavog opsega prstena:

Ženski vjenčani prsten

Često se dizajn vjenčanog prstena temelji na izgledu Vašeg zaručničkog prstena.

Preporučamo Vam da odaberete istu vrstu metala od kojeg je napravljen Vaš zaručnički prsten. Ovo je važno jer ako se oni razlikuju, jači će metal istrošiti prsten napravljen od slabijeg metala

Širina vjenčanog prstena može biti jednaka širini zaručničkog prstena kako bi tvorili dobar par, makar to nije uvijek slučaj. Također, ako ćete u Vaš vjenčani prsten ugraditi drago kamenje, ono će odrediti njegovu širinu.

Muški vjenčani prsten

Jednobojne, glatke vitice klasičan su izbor vjenčanog prstena za muškarca. Muški vjenčani prsten često je širi od ženskog. Također dolazi u varijantama sa utorima ili posebnom obradom ruba kako bi se širina vizualno razdvojila i prsten napravio privlačnijim.

Cijene vjenčanog prstenja

Koliko biste novaca trebali uložiti u vaše vjenčano prstenje?
Kada je riječ o cijenama vjenčanih prstena, ne postoje nikakva pravila. Mi vam preporučamo da odaberete istu vrstu plemenitog metala od kojeg je izrađen vaš zaručnički prsten, kako bi izbjegli tamnjenje.

Cijena vjenčanog prstenja ovisi o vrsti metala, kao i o tome da li razmišljate o ugradnji dragog kamenja ili ne. U slučaju kad ženski prsten ima ugrađen dijamant, početna cijena prstena je 3.400 kn. Cijene prstena sa ugrađenim Swarovski cirkonom počinju od 2.100 kn.

Često postavljana pitanja

U Hrvatskoj se vjenčani prsten tradicionalno nosi na trećem prstu lijeve ruke, koji je najbliži srcu. On se stavlja prvi, a nakon njega se stavlja zaručnički prsten.

Odluka ja na budućim mladencima. Tradicionalno su mlada i mladoženja jedno drugome kupili prstene. Danas, parovi najčešće zajedno biraju i kupuju prstene. U svakom slučaju, najbolje je planirati unaprijed.

Najčešće širine vjenčanog prstenja su:

  • za žene: 4 mm;
  • za muškarce: 6 mm.

Naravno, sve je stvar osobnog izbora, stila, prsti i zaručničkog prstena.

Ako želite postići delikatan efekt, odaberite prsten od 2, 3 ili 4 mm. Ako želite snažniji dojam, preporučamo Vam širine prstena od 6 do 9 mm.

Radimo sve vrste gravura kako sa unutarnje, a tako i sa vanjske strane, a to radimo ili klasičnim ručnim tehnikama ili uz pomoć računalno vođenih uređaja, a mladenci imaju zaista široku lepezu ideja, na najčešće to ipak budu imena mladenaca i datum vjenčanja, a isto tako često su neizostavna i srca, znakovi beskonačnosti, otisci prsta ili vlastoručni potpisi mladenaca.

Da, sve želje mladenaca su dobrodošle, a nove ideje i prijedlozi donose i nama dodatne poticaje za izradu. Zapravo, većinu prstena koji se rade, rade se uz određene prilagodbe i želje mladenaca, a često puta radi se i potpuno prema njihovim idejama.

Ukusi mladenaca su različiti kao i stilovi prstena koji se biraju, no može se reći da uvijek postoji jedan broj naših stranaka koja će odabrati ženski prsten u bijelom zlatu sa dijamantima uz muški jednostavniji prsten, no primjećujemo da se prsteni od žutog zlata i sa graviranim detaljima više traže nego ranije.

Postoje neka kupovna sredstva, iako po našim iskustvima imaju slabu efikasnost, a to je i za očekivati, jer pravo čišćenje uključuje poliranje koje nije moguće izvesti u kućnim uvjetima, tako da je najbolje prstene donijeti kod nas, jer nakon takvog čišćenja prsteni su zaista “kao novi”, a za naše stranke ta je usluga besplatna.

Često puta mladenci osjećaju težak zadatak izbora jer su mogućnosti odabira velike, a vjenčani prsten nosit će se kroz cijeli život. Savjetujemo da vjeruju najprije svom osjećaju za lijepo, a za tehničke detalje i dileme uvijek mogu od nas dobiti savjet.

Vjenčano prstenje zlatarne Koci