Zlatarna Koci

Brušenje

Draguljari koriste pojam brušenje dijamanta
kada želi opisati oblik u kojem je dijamant brušen.
Postoje mnogi oblici kao što su poznatiji briljantni, princess, baguette, marquise, a postoje i rjeđi oblici u obliku srca, suza i drugi, no i dalje je možemo reći da briljantno («okruglo») brušenje u 57 fazeta (ploha) predstavlja standard za izbor oblika koji najbolje ističe vrline dragog kamena, pa se zato najčešće pojmovi briljant i dijamant shvaćaju kao istoznačnice.

Pojmom brušenje međutim, što je još i važnije označavamo kvalitetu samog brušenja koja zapravo određuje da li će dijamant oživjeti u svom blještavilu, ili će ako je brušenje loše izvedeno imati ponekad i mutan, gotovo bezizražajan izgled. Izvrsnost brušenja se utvrđuje na osnovi egzaktno izmjerenih (kada se radi o većim dijamantima) i vizualno ocijenjenih (kada se radi o manjim) proporcija dragog kamena, simetrijom njegovih pojedinih ploha i kakvoćom poliranja dragog kamena. Upravo savršen odnos svih karakteristika brušenja najviše utječe na ljepotu, sjaj i blještavilo dijamanta.

Brušenje dijamanata zlatarne Koci

Brušenje dijamanata zlatarne Koci u svakoj svojoj kompomenti - simetriji, proporciji i glatkoći površine odgovara mjerilima izvrsnosti koja omogućava iskrenje, titraje, refleksiju svjetlosti, lom svjetla u duginim bojama, rječju – jedinstveni sjaj dijamanta.